فهرست مطالب

علوم پزشکی رازی - سال بیست و یکم شماره 11 (پیاپی 128، بهمن 1393)

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 11 (پیاپی 128، بهمن 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • تغییرات سطوح GDNF ساقه مغز موش های پارکینسونی به دنبال مصرف عصاره گل ازگیل ژاپنی و 12 هفته تمرین اختیاری
    راضیه محمدی، ضیاء فلاح محمدی، خدیجه آقاجانی صفحات 1-7
    زمینه و هدف
    بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی گل ازگیل ژاپنی برسطوح فاکتور نوروتروفیک مشتق از گلیال ساقه مغز موش های پارکینسونی به دنبال 12هفته تمرین اختیاری روی چرخ دوار.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی موش های صحرایی به 6 گروه: کنترل (کنترل سالم)، کنترل پارکینسونی، تمرین، تمرین-سم، عصاره-سم، و تمرین-عصاره-سم تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 12 هفته تمرین انجام داد. گروه تمرین-سم 12 هفته تمرین انجام داد، سپس در معرض سم نورونی قرار گرفت. گروه تمرین- عصاره به مدت دوازده هفته تمرین کرد و هر هفته سه بار عصاره را به صورت صفاقی و به میزان 200 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم دریافت کرد. تخریب ساقه مغز با تزریق محلول 6-هیدروکسی دوپامین با استریوتاکسی به داخل بطن مغز صورت گرفت. داده ها به روش One way ANOVA و آزمون تعقیبی tukey تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین سطوح فاکتور نوروتروفیک مشتق از گلیال ساقه مغز گروه کنترل سالم و کنترل پارکینسون تفاوت معنادار بود (004/0p=). همچنین مقدار این پروتئین در گروه تمرین پارکینسون با گروه کنترل پارکینسون (015/0p=) تفاوت معناداری داشت. تفاوت میانگین گروه مصرف عصاره پارکینسون با گروه کنترل پارکینسون معنادار نبود (191/0p=). بین سطوح این فاکتور در گروه تمرین همراه با مصرف عصاره (گروه مکمل) در مقایسه با گروه کنترل پارکینسونی تفاوت معنادار وجود داشت (008/0p=). سطوح این نورتروفین ساقه مغز در گروه عصاره-پارکینسون با گروه کنترل پارکینسون (191/0p=) و گروه عصاره-پارکینسون با گروه کنترل (164/0p=) تفاوت معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    پیش درمان با استفاده از ورزش به تنهایی و انجام ورزش اختیاری همراه با مصرف عصاره توانست از کاهش مقدار فاکتور نوروتروفیک مشتق از گلیال در برابر سم عصبی 6 هیدروکسی دوپامین جلوگیری کند. در نتیجه این پروتکل دارای اثر حفاظتی می باشد.
    کلیدواژگان: فاکتور نوروتروفیک مشتق از گلیال، ساقه مغز، عصاره گل ازگیل ژاپنی، تمرین اختیاری، 6، هیدروکسی دوپامین
  • ندا نجفی صفحات 7-18
    زمینه و هدف
    امروزه بیماری های قلبی-عروقی به عنوان شایع ترین بیماری جدی در کشورهای پیشرفته در نظر گرفته می شود. هدف از این مطالعه تعیین میزان اثربخشی آموزش مدیریت استرس به شیوه ی شناختی-رفتاری بر کاهش نگرش های ناکارآمد و میزان استرس در نوجوانان مبتلا به بیماری کرونری قلبی است.
    روش کار
    در این پژوهش آزمایشی تک آزمودنی با خط پایه منفرد، که در فاصله اسفند 1391 تا شهریور 1392 انجام شد، 3 نوجوان مبتلا به بیماری کرونری قلبی مراجعه کننده به بیمارستان قلب و عروق شهید مدنی تبریز، به روش نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه نگرش های ناکارآمد بک و ایزمن، آزمون استرس هری و پکیج آموزش مدیریت استرس به شیوه شناختی– رفتاری استفاده شد. متناسب با طرح اجرا شده، برای بررسی اثربخشی مداخلات به عمل آمده، از تحلیل های نموداری و ترسیمی استفاده شد. همچنین برای تحلیل نتایج، فرمول درصد بهبودی و اندازه اثر به کار رفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که اندازه اثر در مولفه نگرش های ناکارآمد، در آزمودنی اول 09/8 ودر آزمودنی دوم 73/6 و در آزمودنی سوم 32/5 برآورد شده است که اندازه اثر هر سه آزمودنی بالاتر از اندازه اثر 70/2 است که نشان می دهد اندازه اثر مولفه نگرش های ناکارآمد در هر سه آزمودنی بزرگ است. همچنین اندازه اثر مولفه استرس در آزمودنی اول 63/5، و در آزمودنی دوم 50/6 و در آزمودنی سوم 95/5 برآورد شده است که اندازه اثر مولفه استرس در هر سه آزمودنی بزرگ است.
    نتیجه گیری
    تحلیل داده ها نشان داد که آموزش مدیریت استرس در کاهش نگرش های ناکارآمد و میزان استرس نوجوانان مبتلا به بیماری کرونری قلبی تاثیر چشمگیری داشته است. چرا که اندازه اثر آموزش های به عمل آمده در مولفه های نگرش های ناکارآمد و استرس در همه آزمودنی ها در حد بالا بود.
    کلیدواژگان: آموزش مدیریت استرس، شناختی - رفتاری، نگرش های ناکارآمد، استرس، بیماری کرونری قلبی
  • خباث پژوهی، منوچهر کرمی*، نادر اسماعیل نسب، عباس مقیم بیگی، محمد فریادرس صفحات 18-27
    زمینه و هدف

    تشخیص به موقع طغیان های ناشی از بیماری مننژیت مستلزم شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه در داده ها از اهمیت بالایی برخوردار است. این مطالعه با هدف شناسایی و حذف الگوهای قابل توجیه در داده های سندروم تب و علائم نورولوژیک (موارد مشکوک به مننژیت) در استان همدان انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه سری زمانی است. داده های موارد گزارش شده مشکوک به مننژیت در استان همدان طی سال های 1389 تا 1391 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از نمودارهای خطی، چند جمله ای موضعی و میانگین متحرک، توابع خود همبستگی و خودهمبستگی جزئی، شاخص متوسط پایان هفته و آماره ناپارامتریک من- کندل برای شناسایی الگوهای قابل توجیه در داده های موارد مشکوک به مننژیت استفاده گردید. روش های هموارسازی سری فوریه و LOWESS (Locally Weight Regression and Smoothing Scoter plot) نیز جهت حذف الگوهای قابل توجیه به کارگرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نمودار چند جمله ای موضعی، روش های توابع خود همبستگی و خودهمبستگی جزئی، شاخص متوسط پایان هفته و آماره ناپارامتریک من-کندل حاکی از وجود الگوهای قابل توجیه (سالیانه، ماهیانه، اثرات روزهای هفته و اثر تعطیلات) در داده های مشکوک به بیماری مننژیت است. هر دو روش حذف الگوهای قابل توجیه در حذف این الگوها در داده های موارد مشکوک به مننژیت کارآیی داشتند. به طور کلی، روش LOWESS در حذف الگوهای قابل توجیه و روش سری فوریه در بهبود نرمال بودن داده ها عملکردی بهتری داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه وجود الگوهای قابل توجیه در داده های موارد مشکوک به مننژیت را تایید و ضرورت هموارسازی و حذف این الگوها برای شناسایی صحیح و به موقع طغیان ها را آشکار می سازد.

    کلیدواژگان: مننژیت، طغیان، الگوهای فصلی، هموارسازی، نظام مراقبت
  • یحیی بایزدی، عنایت الله همایی راد* صفحات 28-36
    زمینه و هدف

    تشخیص و درمان های سرطان می تواند بر کیفیت زندگی بیمار تاثیر منفی گذارد. از جمله درمان های مربوط به سرطان پرتودرمانی است که با هدف نابودی سلول های سرطانی انجام می شود. هدف از این مطالعه مقایسه کیفیت زندگی در مبتلایان به متاستاز استخوان با استفاده از دو روش اصلی پرتو درمانی در شیراز در سال 1391 بود.

    روش کار

    این یک مطالعه توصیفی تحلیلی بود که از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده گردید. یک صد بیمار مبتلا به متاستاز استخوان در این مطالعه شرکت داشتند. اطلاعات به شیوه مصاحبه و پرسش نامه جمع آوری شد. پرسش نامه های مورد استفاده دراین تحقیق فرم مشخصات دموگرافیک و پرسش نامه اختصاصی سنجش کیفیت زندگی در مبتلایان به سرطان یا QLQ-C30 بود. برای مقایسه دو گروه تحت مطالعه، ابتدا عوامل مخدوش کننده شناسایی و سپس با استفاده از روش propensity scoring دو گروه مورد مطالعه همسان سازی شده و اثرات این عوامل حذف گردید و نتایج تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که با وجود اینکه میانگین کیفیت زندگی بیماران به روش درمانی چند دوز بیشتر از تک دوز است، اما این فزونی معنی دار نمی باشد. نتایج برای تمامی ابعاد کیفیت زندگی نیز به طور مشابه بی معنی بود.

    نتیجه گیری

    روش همسان سازی مورد استفاده در این مطالعه، ضمن حذف اثرات مخدوش کننده ها نتایج دقیق تری را نشان می دهد. نتایج این مطالعه، نتایج یافته های اکثر مطالعات مشابه را تایید می نمود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، متاستاز استخوان، پرتودرمانی، پرسش نامه QLQ، C30
  • بهمن صادقی سده، زهرا ربیعی، حمیده رضوی، سحر صادقی صفحات 37-46
    زمینه و هدف
    استفاده غیر منطقی از دارو تاثیر بالایی در اقتصاد خانوار و در روند درمان و سلامت افراد دارد و در این میان باید به نقش گروه پزشکی بعنوان تاثیر گذارترین رکن فرهنگ تجویز و مصرف دارو توجه جدی نمود. اگرچه آگاهی پزشکان در خصوص اصول نسخه نویسی در حد قابل قبولی می باشد. ولی در اجرا نتایج متفاوتی دیده می شود. لذا ضروری است روش های موثر بر تغیر رفتار نسخه نویسی بررسی و مقایسه گردد.
    روش کار
    در این مطالعه مداخله آموزشی، 50 نفر از پزشکان عمومی مطب دار که بیشترین شاخص های اصول غیر منطقی دارو را داشتند جهت مداخله انتخاب شدند و پس از سنجش های اولیه و همسان سازی به روش مبتنی بر هدف به دو گروه با آموزش های متفاوت سازه های مختلف مدل اعتقاد بهداشتی قرارگرفتند و نهایتا پس از یک سال عملکرد آنان جمع آوری و با نرم افزارهای نسخه پرداز و آماری مقایسه گردید.
    یافته ها
    تعداد اقلام دارویی هر نسخه بین دو گروه بر اساس آزمون تی گروه های مستقل تفاوت معنی دار نکرد. ولی تجویز فرآورده های ضد میکروبی و تزریقی در گروه تحت مداخله آموزشی منافع و موانع درک شده به شکل معنی داری کمتر از گروه تحت مداخله آموزشی حساسیت و شدت درک شده گردید (05/0p≤) همچنین تداخل دارویی دردو گروه تفاوت آماری نداشت.
    نتیجه گیری
    آموزش منافع و موانع درک شده، احتمالا موثر تر از آموزش حساسیت و شدت درک شده در جهت تغییر عملکرد و رفتار می باشد.
    کلیدواژگان: تجویز منطقی دارو، حساسیت و شدت درک شده، مدل اعتقاد بهداشتی
  • حسین حسنیان مقدم، علیرضا نوروزی، محمدباقر صابری زفرقندی، سعیده سرجمعی صفحات 47-58
    زمینه و هدف
    پدیده طبی-اجتماعی سوء مصرف مواد یکی از بحران هایی است که جامعه ما امروزه با آن مواجه است. مطالعه پیش رو نتایج پایلوت شبکه هشدار را در بیمارستان لقمان حکیم تهران نشان می دهد.
    روش کار
    بعد از مصاحبه با 1850بیمار مراجعه کننده به اورژانس مسمومین در بیمارستان لقمان حکیم در طول 12 ماه که به شکل اتفاقی انتخاب شده بودند، 16 ماده مورد سوء استفاده شامل مورفین، متادون، ترامادول، بوپرنورفین، اکسی کودون، پروپوکسی فن، آمفتامین، متامفتامین، کوکائین، 3و4 متیلن دی اکسی متامفتامین، حشیش، کتامین، فن سیکلیدین، بنزودیازپین، باربیتورات و الکل به شکل اتفاقی با کمک کیت های ایمنو اسی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    مجموعا 1258 نفر (68% از جمعیت هدف) شامل 739 زن (7/58%) حاضر به ورود به مطالعه شدند تا مورد پایش سوء مصرف و مصاحبه در اورژانس قرار گیرند. متوسط سنی11± 28 (محدوده 88-12 سال) بود. 945 بیمار (1/75%) عمدا خود را مسموم کرده، در حالی که مسمومیت با مواد علت پذیرش در 194 بیمار (4/15%) بود. حداقل تعداد کل بیماران سوء مصرف کننده مواد اوپیوئیدی 397 نفر (6/31%) بود که 144 نفر (4/11%) سوء مصرف کننده پنهانی بودند که با آزمایش ها مشخص گردیدند. مواد محرک 123 نفر (8/9%) با 49 نفر (9/3%) جمعیت پنهان، مواد توهم زا 22 نفر (7/1%) با 15 نفر (2/1%) جمعیت پنهان، مواد سداتیو 337 نفر (8/26%) با 145 نفر (5/11%) جمعیت پنهان و الکل با 76 نفر(6%) مواد دیگر بودند.
    نتیجه گیری
    تعداد قابل توجهی سوء مصرف پنهان مواد در جامعه وجود دارند که نیازمند مداخله فوری و مناسب هستند.
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، مواد غیر قانونی، مواد مخدر
  • نسیبه شریفی، لیدا جلیلی*، شهناز نجار، حمیده یزدی زاده، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 59-65
    زمینه و هدف

    ارتقای سلامتی و فراهم بودن احساس خوب بودن در هر یک از دوره های زندگی یک زن، کیفیت زندگی بهتری را برای او رقم زده و ثمرات زیادی برای یک جامعه به بار خواهد آورد. از جمله دوران حساس زندگی یک زن یائسگی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی سلامت عمومی و عوامل مرتبط با آن، به عنوان اولین مرحله در جهت برنامه ریزی ها و ارائه راهکارهای مناسب برای حل مشکل آنان انجام گردید.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است که بر روی 600 زن یائسه دارای شرایط ورود به مطالعه در سال 1392 انجام شد. نمونه گیری به صورت خوشه ای، 40 بلوک از هر4 منطقه شهر به صورت تصادفی انتخاب شد. اطلاعات مطالعه با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته ویژگی های دموگرافیک و پرسش نامه استاندارد 28 سوالی سلامت عمومی گلدنبرگ جمع آوری گردید. پس از جمع آوری اطلاعات داده ها کد گذاری شده و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 و آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بیشترین و کمترین اختلال به ترتیب 2/54 درصد در کارکرد اجتماعی و 2/8 درصد در افسردگی بود. درارتباط سنجی بین سن با آیتم های سلامت عمومی ونمره کل ارتباط معنی دار وجود داشت. تحصیلات با تمام آیتم ها و نمره کل رابطه معنی دار معکوس و در ارتباط سنجی سایر ویژگی های دموگرافیک رابطه معنی دار دیده شد.

    نتیجه گیری

    درصد قابل توجهی از زنان در سن یائسگی دارای اختلال در سلامت عمومی خود بوده که با برخی از ویژگی های فردی زنان مرتبط است و پدیده ی یائسگی می تواند عاملی در جهت ایجاد، تداوم و یا مضاعف شدن آن باشد.

    کلیدواژگان: زنان، یائسگی، فاکتورهای مرتبط، سلامت عمومی
  • کامران آقاخانی، لیلا عبدالکریمی، آزاده معماریان، رزیتا حسینی، شاهرخ مهرپیشه، فاطمه عبدالکریمی، منصوره حیدری صفحات 66-71
    زمینه و هدف
    سوختگی از مهم ترین علل مرگ و میر و ناتوانی در سراسر دنیا است که سبب خسارت جسمی، روانی و اقتصادی فراوانی می شود. 45-10 درصد از آمار کل سوختگی ها ناشی از مواجهات شغلی است که باعث تحمیل بار مالی بر جامعه می شود.این مطالعه با هدف تعیین فراوانی سوختگی ناشی از حوادث کار و عوارض آن در بیماران مراجعه کننده به بیمارستان مطهری شهر تهران طی سال های 1389 تا 1391 انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- توصیفی، پرونده کلیه بیماران بستری شده در بیمارستان مطهری تهران بین سال 1389 تا 1391 مورد بررسی قرار گرفت و مواردی که سوختگی بیمار حین کار ایجاد شده بود، وارد مطالعه شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی تجزیه و تحلیل شد و محدوده اطمینان 95% تعریف شد.
    یافته ها
    از 522 بیمار دچار سوختگی شغلی، 515 نفر مرد و 6 نفر زن بودند، محدوده سنی از 14 تا 80 سال، با میانگین سنی 4/31 در آقایان و 2/31 در خانم ها بود. بیشترین تعداد سوختگی مربوط به کارگران (409 نفر،4/78%) بود و شایع ترین علت سوختگی، سوختگی با برق (212 نفر،6/40%) بود. 41 نفر از بیماران (9/7%) فوت شدند.بیشترین تعداد بیماران (250نفر،9/47%) دچار سوختگی درجه سه بودند، سپس به ترتیب تعداد، 204 (1/39%) نفر سوختگی درجه دو، 46 (8/8%) نفر سوختگی درجه چهار و یک (2/0%) نفر سوختگی درجه یک داشتند.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه سوختگی الکتریکی شایع ترین عامل خطر سوختگی شغلی بود. توصیه می شود که نکات ایمنی به کارگران فصلی و ساختمانی آموزش داده شود و مراجع ذیربط، کارفرمایان را به رعایت اصول ایمنی در ساختمان ها به ویژه در مورد کار با برق وادارند.
    کلیدواژگان: سوختگی، حوادث کار، بیمارستان مطهری
  • ندا نورشاهی، زینب کریمی، مرجان قانع بصیری، روناک نیک بزم، معصومه رفیعی، محمود جلالی، محمدرضا اشراقیان، گیتی ستوده، فریبا کوهدانی * صفحات 72-84
    زمینه و هدف

    اثرات یک غذا یا ماده مغذی بر بیماری ها به تنهایی ممکن است کم و ناچیز باشد، اما اثرات تجمعی آنها قابل تشخیص است. یک الگوی غذایی سالم می تواند خطر دیس لیپیدمی و مشکلات متعاقب را کاهش دهد. هدف این مطالعه، تعیین این رابطه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی 740 بیمار مبتلا به دیابت)65-35 سال(از مناطق مختلف شهر تهران شرکت کردند. داده های فردی، فعالیت بدنی، تن سنجی و نمونه خون بیماران جمع آوری گردید. دریافت غذایی یک سال گذشته با استفاده از پرسشنامه نیمه کمی بسامد خوراک اعتبارسنجی شده گردآوری شد. الگوهای غذایی غالب با روش تحلیل عاملی تعیین و نسبت شانس ابتلا به اختلالات لیپیدی در رابطه با الگوهای غذایی توسط آزمون رگرسیون لجستیک سنجیده شد.

    یافته ها

    دوالگوی غذایی غالب شامل الگوی غذایی سالم (دریافت بالای سبزیجات، گوجه فرنگی، میوه، ماهی، زیتون، حبوبات) و الگوی غذایی ناسالم (مصرف بالای کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده، آب میوه های صنعتی، لبنیات پرچرب، کره، گوشت فرآوری شده، تخم مرغ و میان وعده ها) مشخص شد. الگوی غذایی سالم شانس هایپرتری گلیسریدمی را به میزان 49% کاهش داد. همچنین شانس HDL-c افزایش یافته در بالاترین چارک الگوی غذایی سالم 4/2 برابر بیشتراز پایین ترین چارک بود. شانس هایپرکلسترولمی در بالاترین امتیاز الگوی غذایی ناسالم 5/3 برابربیشتر از پایین ترین امتیاز بود.

    نتیجه گیری

    افراد دیابتی به منظور تعدیل اختلالات لیپیدی و درنتیجه آن اختلالات قلبی-عروقی نیاز به الگوی غذایی جامع قابل اجرا دارند که بتواند در قالب یک راهنمای غذایی توصیه گردد.

    کلیدواژگان: الگوی غذایی، دیس لیپیدمی، تحلیل عاملی، دیابت نوع 2
  • زهرا سادات موسوی ثانی، سید امیر حسین پیشگویی، آرمین زارعیان، سید داود تدریسی صفحات 85-90
    زمینه و هدف
    ارزیابی بیماران کمایی یکی از مهم ترین بخش از مراقبت ویژه است. تعدادی از ابزارهای در دسترس بررسی کما به صورت عمومی و گسترده به کار می روند. از بهترین آن ها که شناخته شده و مورد مقبول عموم واقع شده است GCS می باشد. به تازگی ابزاری به نام FOUR (نمای کلی از عدم پاسخ) به عنوان مقیاس مناسب جهت بررسی بیماران دچار تغییر سطح هوشیاری معرفی شده است که در حال گذراندن مراحل تکمیلی خود می باشد. این پژوهش بخشی از مطالعه بزرگ تر اصلاح و اعتباریابی مقیاس FOUR بوده و هدف از این مطالعه بررسی پایایی مقیاس FOUR اصلی و اصلاح شده در بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بود.
    روش کار
    این پژوهش از نوع تحقیق روش شناسی می باشد. جهت تعیین پایایی از توافق نظر بین مشاهده کنندگان استفاده شد. نرم افزار به کار گرفته شدهSPSS نسخه 21 بود. پانزده بیمار بستری در بخش مراقبت های ویژه توسط 40 پرستار آموزش دیده با ابزار FOUR اصلی و اصلاح شده امتیاز دهی شدند و در مجموع 104 بار مشاهده توسط مشاهده کنندگان انجام شد.
    یافته ها
    توافق نظر بین مشاهده کنندگان در امتیازدهی FOUR اصلی 28/0 (12/0 p=) با احتمال 95/0 درصد دارای سطح معناداری نبود و در FOUR اصلاح شده توافق نظر بین مشاهده کنندگان 63/0 (001/0p=) با احتمال 9/99/0 درصد محاسبه شد، که دارای توافق معناداری بود.
    نتیجه گیری
    مقیاس FOUR اصلاح شده پایاتر از FOUR اصلی بود.
    کلیدواژگان: مقیاس چهار نمره ای، تعیین سطح هوشیاری، مقیاس گلاسکو کما، پایایی _
|
  • Pre-treatment effects of hydroalcoholic extraction of Eriobotrya japonica on GDNF levels in the brain stem of parkinsonian rats after 6 weeks of voluntary exercise
    Raziyeh Mohammadi, Zia Fallahmohammadi, Khadijeh Aghajani Pages 1-7
    Background
    We investigated the effects of 12 weeks of voluntary exercise on a running wheel with extraction of flowers Eriobotrya japonica on GDNF in the brain stem induced by 6-hydroxy dopamine.
    Methods
    In this study, 43 rats were divided into six groups: healthy control, parkinsonian control, training group, parkinsonian training, extract parkinson, training-extract parkinsonian. Training-extract group were housed in individual cages and attached to running wheels; during the study period they received 200 mg/kg extract intraperitoneally three times per week. To induce Parkinson, 6-hydroxy dopamine (6-OHDA) (dissolved in saline) was administered intracerebrovenricular (ICV) by a stereotaxic apparatus. GDNF levels in the brain stem were measured by ELISA. Data was analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and tukey post-hoc test.
    Results
    There are significant differences in the level of GDNF between training group and parkinsonian control (p=0.015); between parkinsonian training group and parkinsonian control group there was significant difference (p=0.015). GDNF level between training group and parkinsonian training with parkinsonian control was not significant (0. 87, 0.095). There was significant difference between control and parkinsonian control group (p=0.004). Difference between extract-parkinson group and parkinsonian control was not significant (p=0.191). GDNF level difference between extract-training and parkinsonian control was significant (p=0.008). Brainstem GDNF level in extract-parkinson and parkinsonian control (p=0.191) and extract-parkinson and control (P=0.164) was not significant.
    Conclusion
    Pre-treatment with exercise alone and exercise with extraction of Eriobotrya japonica could prevent the decrease of GDNF level in brainstem against neurotoxic 6-OHDA.
    Keywords: GDNF, Brainstem, Eriobotrya japonica, Voluntary exercise, 6, hydroxydopamine
  • Neda Najafi Pages 7-18
    Background
    Today, cardiovascular disease is considered as one of the most common serious illnesses in developing countries. The purpose of this study is to determine the effectiveness of cognitive-behavioral stress management training on the reduction of the dysfunctional attitudes and stress in adolescent with coronary heart disease.
    Methods
    This study was single-subject experimental design. The population of study included adolescents with coronary heart disease that were admitted in Shaheed Madani Cardiology Hospital of Tabriz between February-April 2013. Sampling for this study was convenient-available. Data collection were Harry stress test, dysfunctional attitudes scale and researcher made Package. In accordance with the implementation plan, graphing and graphical analysis was used to evaluate the effectiveness of the interventions. Also to analyze the results, percent improvement formulation and effect size were used.
    Results
    To evaluate the effectiveness of interventions, percent improvement formulation and effect size was used. The results showed that the size effect of the dysfunctional attitudes in the first subject was 8.09, second subject 6.73 and in third subject was 5.32. Effect sizes are greater than 2.70 and indicate that the effect size is a major component of dysfunctional attitudes in all three subjects. Also the size effect on the stress in the first subject was 5.63, second subject 6.50 and in the third subject was 5.95. This suggests that effect size is a major component of stress in all three subjects.
    Conclusion
    Analysis of the data revealed that cognitive-behavioral stress management training had a significant impact on reduction of the dysfunctional attitudes and stress in adolescent with coronary heart disease.
    Keywords: Stress management training, Cognitive, behavioral, Dysfunctional attitudes, Stress, Coronary heart disease
  • Kabat Pazhouhi, Manoochehr Karami, Nader Esmailnasab, Abbas Moghim Biygi, Mohammad Fariadras Pages 18-27
    Background

    Addressing and removing explainable patterns from syndromic data is required to timely detection of outbreaks. This study aims to detect and remove explainable patterns of fever and neurological symptoms syndrome as suspected meningitis which has been occurred in Hamadan province.

    Methods

    We analyzed data on reported cases of suspected meningitis in Hamadan province, between March 2010 and March 2013. Line, local polynomial and moving averages (MA) charts, autocorrelation and partial autocorrelation functions, mean differences and nonparametric Mann- Kendall statistics were used to identify explainable patterns in the data on suspected cases of meningitis. Fourier series and LOWESS (Locally Weight Regression and Smoothing Scoter plot) was used to remove such patterns.

    Results

    Local polynomial charts, autocorrelation and partial autocorrelation functions, mean differences and nonparametric Mann- Kendall statistics indicated the presence of explainable patterns include Day-of- Week (DOW), weekend, holiday effects, seasonality and temporal trend in the syndromic data of fever and neurological symptoms. Overall, LOWESS in removing explainable patterns and Fourier series in improve of normality data have had better performance.

    Conclusion

    Results showed the presence of explainable patterns in the data of suspected cases of meningitis. Accordingly, timely and accurately detection of meningiti's outbreak required data smoothing.

    Keywords: Meningitis, Outbreak, Seasonal patterns, Smoothing, Surveillance system
  • Yahya Bayazidi, Enayatollah Homaie Rad Pages 28-36
    Background

    Diagnosis and treatment of cancer could have a negative effect on patient's quality of life. One of the cancer treatment methods is radiotherapy which is done for destroying cancer cells. The aim of this study was to compare the quality of life in patients treated with 2 main methods of radiotherapy in Shiraz during 2012.

    Methods

    This was an analytical discretional study. One hundred patients with bone metastasis were included in this study. Data was collected by interview and questionnaire. The questionnaires used in this study were a demographic form and the specific questionnaire for calculating quality of life in patients with cancer named as QLQ-C30. For comparing the two groups first all of the confounding factors were determined and after that by using the propensity scoring method the two groups were matched and the effects of confounding groups were eliminated and at the end the results were analyzed.

    Results

    The results of this study showed that although the quality of life of patients with multiple fraction treatment was more than single fraction method, these results were not significant. Similar results were found for other dimensions of quality of life.

    Conclusion

    While eliminating the effects of confounder variables the matching method used in this study, gives more accurate results. The results of this study confirm the findings of most of the related studies.

    Keywords: Quality of life, Bone metastasis, Radiotherapy, QLQ, C30 questionnaire
  • Bahman Sadeghi Sedeh, Zahra Rabiei, Hamideh Razavi Pages 37-46
    Background
    Irrational use of the drug has high impression on the household economy, treatment and health. A lot of attention must be paid to the Medical group which is the most effective elements in the process of prescribing medication. Although awareness of doctors in the principles of prescribing is in acceptable range, different results can be seen in the implementation. Therefore it is necessary to compare the effective methods of changing the prescribing behavior.
    Methods
    In this training study, 50 general practitioner (GP) that have offices and most of the indicators of irrational drug prescription were selected for an intervention. After the initial assessment and matching, based on the aim related sampling, they were divided into two groups affected by health belief model different training structures. Finally after a year their performance were collected and compared with application processing and statistical software version.
    Results
    According to the nondependent t-test the number of drugs per prescription between two groups did not show significant difference. However, administration of antibiotics and injectable form of drugs in the training group of perceived benefits and barriers was reduced as (p≤0.05) compared to training group of susceptibility and perceived severity. Also drug interactions into two groups have not significant difference.
    Conclusion
    Training the perceived benefits and barriers are probably more effective than training the susceptibility and perceived severity in changing the function and behavior of the target group.
    Keywords: Health belief model, Perceived benefits, barriers, Rational drug prescription
  • Hossein Hassanian Moghaddam, Alireza Noroozi, Mohammad Bagher Saberi Zafaghandi, Saeedeh Sarjami Pages 47-58
    Background
    The sociomedical phenomenon of drug abuse remains among the most critical issues facing our society, today. The present study reports the pilot results of Drug Abuse Warning Network in Loghman-Hakim Hospital,Tehran.
    Methods
    After taking history of 1850 patients who were chosen randomly for interview and screened for drug of abuse in the emergency department during 12 months;16 substances including morphine, methadone, bupernorphine, oxycodone, tramadol, propoxyphene, amphetamine, methamphetamine, 3, 4- ethylenedioxy methamphetamine, cocaine, ketamine, phencyclidine, tetrahydrocanabinol, benzodiazepines, ethanol and barbiturates were evaluated using urine screening immunoassay kits in Loghman-Hakim Hospital.
    Results
    Totally 1850 patients were chosen randomly for interview and screened for drug of abuse in the emergency department. From the above group 1258 (68%) including 739 (58.7%) women accepted to enter the study. The mean age was 28±11 (range 12-88). Totally 945 (75.1%) patients had deliberately poisoned themselves, while substance intoxication was the cause of admission in 194 (15.4%) patients. Taken all minimum substance abusers together, opioid abusers were 397 patients (31.6%), of whom 144 cases (11.4%) were hidden abusers that were revealed by lab tests. Stimulant abusers were 123 patients (9.8%) with 49(3.9%) hidden abusers, hallucinogen 22 (1.7%) patients abusers with 15 (1.2%) hidden abusers, sedative abusers 337 cases (26.8%) with 145 hidden abuse (11.5%) and alcohol abusers were 76 patients (0.6%).
    Conclusion
    There are noticeable amount of hidden abusers in the community which need suitable and instant intervention.
    Keywords: Substance abuse, Illegal substances, Opioids
  • Nasibeh Sharifi, Lida Jalili, Shahnaz Najar, Hamideh Yazdizadeh, Mohammad Hossein Haghighizadeh Pages 59-65
    Background

    To promote health and well-being in each period of a woman's life, lead to a better life for her and brings many benefits to the society. Among these periods is the menopauses which is a sensitive time for a woman. This study aimed to assess the public health and related factors, as the first step in planning and delivery of appropriate strategies to solve their possible problem.

    Methods

    This cross sectional study was conducted on 600 menopause women in 2013. Sampling was cluster type. They were randomly selected from 40 blocks from each four region of ahvaz city. The study data collected according to the researcher made questionnaire containing demographic characteristics and GHQ 28 questionnaire Inferential and descriptive statistics were used in SPSS 19 to analyze the data.

    Results

    Maximum and minimum disorder rate was 54.2% and 8.2% in social functioning and depression, respectively, Significant association was noted between age, general health items)physical health, social functioning, anxiety, depression) and total score. Education showed significant inverse association with all items and the total score. Significant association was noted among other demographic characteristics.

    Conclusion

    Significant percentage of women of menopausal age face general health disorders which are sometimes associated with certain features of them as an individual. The phenomenon of menopause can be a factor in establishing, maintaining or aggravatingit.

    Keywords: Women, Menopause, Related factors, General health
  • Kamran Aghakhani, Leila Abdolkarimi, Azade Memarian, Rozita Hosseini, Shahrokh Mehrpisheh, Fateme Abdolkarimi, Mansoreh Heidari Pages 66-71
    Background
    Burn injuries are significant cause of mortality, morbidity and disability around the world. Occupational burns account for 10-45 percent of all burn injuries which cause burden of disease to the community. The incidence of occupational burns in Iran is higher than in developed countries. This study aimed to evaluate the epidemiology of occupational burns and its effect on patients referred to Motahari Hospital in Tehran during 2000-02.
    Methods
    A cross sectional study was designed to evaluate the epidemiology of occupational burns and its effect on patients referred to Motahari Hospital in Tehran during 2000-02. Patients with work-related burns were included. Data were analyzed with confidence interval of 95%.
    Results
    A total of 522 patients (male: 515, female: 6) were enrolled in the study with the mean age of 31.38 years (14-80 years). Most of the patients were workers (78%) and the most reason of referring was electric burn (46%). Also 41(7.9%) of the patients died because of burn injury. The most frequent type of burn was third degree (47.99%), second degree (39.1%), forth degree (8.8%) and the least type was first degree (0.2%).
    Conclusion
    Electrical burn was the most common reason of occupational burn as mentioned in previous reports. It is suggested that supervisors teach the safety issues to the workers eir.
    Keywords: Burn, Occupational injuries, Motahari hospital
  • Neda Nourshahi, Zeinab Karimi, Marjan Ghane Basiri, Ronak Nikbazm, Masoomeh Rafiei, Mahmoud Jalali, Mohammad Reza Eshraghian, Giti Sotoudeh, Fariba Koohdani Pages 72-84
    Background

    The effects of a food or nutrient on disease may be small alone, but the cumulative effect is detectable. A healthy dietary pattern can reduces dyslipidemia risk and the associated disorders. The purpose of this study was to determine this relationship in type 2 diabetes patients.

    Methods

    A total of 740 diabetic patients (A: 35- 65y) participated in this cross sectional study performed in Tehran. Personal, anthropometric and physical activity data were collected. Food intake of last year was collected using validated semi-quantitative FFQ. Dietary patterns were identified by factor analysis. Logistic regression test was utilized to determine odds ratio of dislipidemia in relation to dietary patterns.

    Results

    Two major dietary patterns were identified: healthy dietary pattern (high intake of vegetables, cabbages, tomatoes, fruits, fish, olives, nuts) and unhealthy dietary pattern (high intake of sugar, refined grains, soft drinks, sweets and desserts, industrial juices,, high-fat dairy products, butter, processed meat, eggs and snacks). After confounder adjustment, healthy dietary pattern reduced odds for hypertriglyceridemia by 49%. Also the chance of high level of HDL-c in the highest quartile of healthy dietary pattern was 2.4 times higher than those in the lowest. The chance of hypercholesterolemia in those with highest score of unhealthy food pattern was 3.5 times higher comparing to the lowest score.

    Conclusion

    It seems diabetic patients need a comprehensive applicable food pattern, recommended as food guidelines, in order to reduce dyslipidemia and cardiovascular disease complications.

    Keywords: Food pattern, Dyslipidemia, Factor analysis, Type 2 diabetes
  • Zahra Sadat Moosavi Sani, Seyed Amirhosein Pishgooie, Armin Zareiyan, Seyed Davood Tadrisi Pages 85-90
    Background
    The assessment of comatose patients is an important part of critical care. Few of the many available coma scales have gained wide spread approval and popularity. The best known and widely accepted scale is the Glasgow Coma Scale (GCS). The newer FOUR score (Full Outline of Un Responsiveness) provides an attractive replacement for all patients with fluctuating levels of consciousness and is gradually gaining wide acceptance. This study is part of the larger study of Modification and validation of FOUR coma scale. The aim of this study was to compare the inter-rater reliability of the Modified and original FOUR coma scale among patients hospitalized in Critical Care Unit.
    Methods
    This is methodological research. For inter-rater reliability 15 patients admitted in ICU were scored by 40 nurses with the original and modified FOUR Coma score and a total of 104 pair-wise rating was done.
    Results
    The inter-rater agreement among raters (P=0/12) was 0.28 (unacceptable level) for original and (P= 0/001) was 0.63 for modified FOUR Scale (good level).
    Conclusion
    Modified FOUR Coma scale performs better than the original FOUR Scale for good inter-rater agreement.
    Keywords: FOUR Scale, Level of consciousness, Glasgow coma Scale, Reliability